Hitta en lämplig företagsjulklapp

Driver du ett eget företag, eller har du fått i uppgift att hitta årets julklapp till företagets anställda? Alla minns vi de värdelösa julklappar vi har fått från jobbet, kokböcker, jordglober och ljuslyktor. Självklart så vill man ju inte att alla anställda ska bli missnöjda, så då gäller det att tänka till för att hitta något som de allra flesta kommer ha nytta eller glädje av. Ett bra knep är att fundera på vad som de allra flesta behöver och använder sig av, till exempel så har vi alla ett hem med kök och badrum så att köpa saker som hör dit kan vara en bra idé.

Man bör också fundera på vilken budget man har för julklappen, man kanske skulle vilja köpa högkvalitativa köksknivar till alla sina anställda men sådana kan kosta över 1 000 kr och det kan bli lite dyrt för företaget. Men det finns massor av bra ting som inte kostar skjortan och kan vara väldigt användbara. Till exempel så har den nationellt kände kocken Leif Mannerström släppt en serie med kökstillbehör varav det mesta skulle passa utmärkt i vems som helst kök och dessutom så är de mycket användbara. Ett exempel är hans moderna grytvante som skulle underlätta för vem som helst i köket. För att lätt passa in i oavsett köksinredning så är den svart och gjord av bomullsväv men för att ge en känsla av lyx så finns Mannerströms signatur broderat. Greppet är gjort av silikon för att vara skydda effektivt mot värme och bomullsväven är mycket slitstark så att man kommer kunna använda grytvanten i många år. Trots att det är en högkvalitativ grytvante så kostar den endast 79 kronor styck när den köps som julklapp till anställda. Denna klapp uppfyller verkligen alla krav eftersom den är något som alla behöver, kan använda och dra nytta av samt att den passar in i alla kök. Att ha en vante i köket som är gjord av hög kvalitet är verkligen något som alla borde ha då man slipper vara rädd för att bränna sig, och det blir därför ännu roligare i köket.

Hur förvarar man bäst sina fotografier?

Mormors byrålåda kan vara en guldgruva, i alla fall om man älskar gamla fotografier på släktingar tagna under en nu svunnen tid. Dock är det trist när man upptäcker att bilderna har börjat gulna och böjas på grund av fukt och damm. Så hur tar man då bäst hand om gamla fotografier så att de kommer kunna förvaras år efter år, så även dina barnbarn kommer kunna beskåda dessa? Här kommer därför en liten guide så att du kan lära dig hur du förvarar bilderna på bästa sätt.

Till att börja med så bör vi berätta vad som är allra sämst när det kommer till förvaring, det är fukt, värma och ljus. Om ett foto blir utsatt för en eller flera av dessa faktorer så bryts fotots komponenter ner snabbare. En annan faktor som bör undvikas är förändring av miljön, så till exempel att ha fotografierna liggande på vinden är en mycket dålig idé eftersom temperaturen ofta skiftar tillsammans med fuktigheten. Det är alltså bäst att låta fotona ligga på samma ställe som man bor eftersom temperaturen ofta hålls jämn.

Det enklaste sättet att förvara bilder på är helt enkelt att lägga dem i kuvert eller askar som är gjorda av 100 % rent cellulosapapper limmade med ett neutralt lim. Denna sorts material har ett neutralt pH-värde vilket gör att bilderna inte skadas. Om du istället vill förvara dina bilder i plastfickor så är det bästa alternativet att använda sig av materialen polyester, polyeten eller polypropylen eftersom allt annat är skadligt.

Om du även har kommit över negativen och vill spara dessa så är det viktigt att ta reda på om det är nitratnegativ, acetatnegativ eller något annat slags negativ som du vill förvara. Nitratnegativ är mycket brandfarliga och bör absolut inte förvaras tillsammans, utan in åtskilda kuvert. Acetatnegativ är mindre känsliga.

Om du istället vill visa upp dina gamla bilder och hänga dessa på väggen så finns det några regler att förhålla sig till så att fotografierna inte förstörs med åren. Det är mycket viktigt att välja en ram anpassad efter förvaring av fotografier vilken är i aluminium och inte av trä och sedan så är det viktigt att glaset är ett plexiglas vilket stänger ute skadlig UV-strålning.

Skapa intresse för din bostad

Höj värdet på din bostad när det är dags att sälja. Med enkla medel kan du få fler intressenter, och mer betalt för huset eller lägenheten. Det blir allt vanligare att man fixar till sitt hem, med hjälp av en inredare eller på egen hand, för att bostaden ska ge ett så attraktivt intryck som möjligt vid visningen. Men, det kan i ivern vara lätt att glömma det enklaste, och viktigaste, sättet att göra bostaden verkligt attraktiv.

En visningsstädning tar fram den absolut bästa sidan av ditt hem, och det spelar egentligen ingen roll hur mycket du stylar och flyttar om, ifall inte hemmet utstrålar renhet och fräschör. Det kan vara svårt att utföra en bra visningsstädning på egen hand, eftersom man är van vid sin bostad, och kanske inte ser allt som behöver göras. Om du anlitar en firma för din visningsstädning i Uppsala, ser de med neutrala ögon på hemmet, och de har en lång erfarenhet av städning inför en visning. De vet precis vad spekulanter tittar på och var fokus behöver läggas vid en effektiv visningsstädning. När du kontaktar företaget för ett kostnadsförslag, får du samtidigt en komplett lista på vad som ingår i en vanlig visningsstädning. Vill du lägga till, eller kanske dra ifrån något finns naturligtvis den möjligheten. Du får din visningsstädning utförd precis på det sätt du själv önskar.

Det kan kännas skönt att lägga bort denna delen av försäljningen till en seriös firma, som med kunnig och professionell personal och ändamålsenlig utrustning utför uppdraget. Då  vet du att din bostad kommer att vara så attraktiv som möjligt den dagen dörrarna öppnas för visning. Alla spekulanter får ett positivt intryck av huset, eller våningen, och budgivningen kommer snart igång. En ren och fräsch våning inbjuder självklart till livligare budgivning, än ett hem som känns lite slitet och stökigt. Även om det självklart ska synas att man bor där, är det bra om det inte finns för mycket personliga detaljer framme, och allt ska förstås vara nystädat och rent. Hemmet ska ge alla besökare en känsla av att man genast vill flytta in och bo här. Det är då affärerna går snabbt och smidigt, och du får bästa möjliga pris på din bostad. Att anlita professionell hjälp med sin visningsstädning lönar sig definitivt, och värdet på bostaden kan stiga rejält. Samtidigt som du ökar värdet på ditt hus, slipper du själv också tänka på att hinna städa ordentligt före visningen.

Studentplakat

Studentplakatet är en tradition som har en stark ställning i den svenska kulturen när det gäller studentfirandet. Alla studenter älskar ett fint studentplakat även om inte alla studenter tycker om det pinsamma fotot. Men som många ungdomar så tycker man om att synas på en skyl och det är en fin gest från familjen som både kan bli rolig och uppskattad.

På skylten så brukar man ha en bild på studenten när han eller hon var barn eller bebis, oftast ett foto från åldern 0-8 år. Sedan sätts bilden tillsammans med namnet på studenten samt dennes klass och en grattishälsning på en pinne. Denna skylt hålls sedan upp under det så kallade utspringet när studenten officiellt slutat skolan och springer ut därifrån med sin klass. På detta sätt så hittar studenten till sin familj och sina vänner som står och väntar tillsammans utanför skolan. Dessutom så brukar man passa på att ge blommor, champagne och andra små presenter som har med studenten att göra.

När studenten springer ut från skolan och ser sin familj med skylten så blir han eller hon självklart väldigt glad, studenten är en glad dag då skolan är slut och man ser ljust på framtiden. Man känner sig lycklig i sina fina studentkläder och en fräck studentmössa.

Det finns många ställen man kan köpa snygga studentskyltar på, antingen i en fotoaffär eller på internet. Några hemsidor som säljer studentskyltar är Önskefoto, BGA Fotobutik, Smartphoto och Partykungen. Alla dessa hemsidor säljer plakat i olika storlekar och prisklasser. Vanligtvis så kan man välja om man vill ladda upp en digital bild eller om man har en pappersbild som man vill använda sig av.

Till exempel hos Önskefoto så kan man välja mellan tre olika varianter av plakat i tre olika prisklasser. Den billigaste kostar 129 kr, och är alternativet för dig som själv vill sätta ihop själva skylten, men skulle vilja ha en förstoring av fotot. Deras storsäljare är ett plakat som kostar 299 kronor som ger dig ett studentplakat som du kan använda direkt med både pinne och bild. Det allra lyxigaste alternativet kostar 499 kronor och tål bättre dåligt väder, och dessutom så monteras bilden dubbelsidigt, vilket gör att den syns från båda håll.

Ett annat alternativ är att göra studentskylten själv, vilket man kan göra hemma om man har en skrivare och lite tid och energi över.

Lokaler och produktion av musik

Om det är något som många kompositörer lärt sig att vänja sig vid så är det att jobba hemma. Vanligt är att man jobbar ensam – vare sig man skriver beställningsverk för orkestrar, eller produktionsmusik för något företag – och alternativet att göra det på någon arbetsplats finns sällan. Det är en individualistisk bransch, och verksamheten i sig är svår att kombinera med andra aktörer.

Vad som egentligen borde hända bland de som ägnar sig åt musikproduktion är att man samlas i en grupp och hyr en lokal tillsammans. Även om man fortfarande skulle arbeta med individuella projekt, så skulle man ändå få uppleva ett naturligt arbetsklimat med andra människor med liknande intressen. Värdet av att faktiskt ha en arbetsplats går inte att underskatta. Att jobba hemma må rent principiellt vara smidigt, men det som händer är att jobb och ledighet liksom svetsas samman. Att ställa om från typiska hemmaaktiviteter som sömn och TV-tittande, till att jobba effektivt i sju-åtta timmar utan att förflytta sig geografiskt eller ens ge sig möjligheten att andas lite annan luft, kan vara enormt svårt.

Allra värst är det förstås om man i hemmet inte har möjlighet att ge arbetet ett eget rum eller en egen vrå, utan tvingas jobba i samma rum som man sover i. Det är faktiskt riktigt, riktigt svårt. Det räcker med att man är lite trött från kvällen innan för att sängen ska förefalla på tok för lockande.

Över huvud taget borde konstnärligt lagda vara mer måna om att söka upp varandra och öppna upp fler möjligheter till samarbete och effektiv verksamhet. Kanske ta steget och starta ett företag tillsammans? Man behöver inte ha en 100 % kristallklar bild av vad för sorts aktiviteter och samarbeten kan uppenbara sig, men en vilja att lyfta olika former av konstnärskap ur den självdestruktiva individualism som genomsyrar skapandebranschen i allmänhet.

Här och nu – lär dig vardagslyxa mer

Vardagslyx. Visst smakar ordet härligt? Tänk på hur många av dina dagar som du spenderar i din vardag. Utan vetenskapligt belägg rör det sig säkert om minst 90 % av din tid. När man tänker efter är det oerhört mycket. Börja därför vardagslyxa mer och förhöj din dagliga tillvaro!

Här och nu

För att börja vardagslyxa mer gäller det att faktiskt förstå att vardagen är viktig, och att det är den vi spenderar i princip all vår tid i. Som nämndes ovan kan en grov uppskattning vara att vi spenderar 90 % av vår tid i vår vardag – med avdrag för lite resor och andra starkt avvikande upplevelser som vi inte gör på rutin. Inse därför att livet är här och nu. Om du får en chock av tanken kan det också utgöra ett slags bränsle för att faktiskt ta tag i ditt liv, och att börja göra din vardag mer festlig.

Guldkant genom uppskattning

Men hur sätter man då guldkant på sin tillvaro? Dels kan det vara genom att stanna upp i stunden. När du dricker ditt te – häll då inte i dig det utan fokusera på upplevelsen som helhet. Hur teet smakar, hur varmt det är, hur koppen känns när du håller den i din hand… Känn hur teet doftar och titta på vilken färg det antar allteftersom teet får dra. Låt inte tankarna sippra iväg till annat utan lägg så mycket av ditt fokus på det som pågår just nu – ditt tedrickande. Försök också att medvetet fokusera på det som känns bra. Om livet är här och nu gäller att göra nuet till något härligt, och det har vi möjlighet att göra om vi avsiktligt börjar styra våra tankar mot det känns bra. Börja helt enkelt uppskatta mer!

Lyx till dig

Fundera också kring hur du kan lyxa till det i din vardag. Kanske känns det festligare att dricka ditt mineralvatten ur vinglas till middagen, eller varför inte köpa ett gäng nya matlådor i härliga färger som piggar upp i lunchrummet? Många små steg utgör en stor helhet. Drömmer du kanske också om en ny Parlux hårfön? Vänta då inte för länge utan slå slag i saken. Många gånger velar vi med beslut i onödan, funderar kring om vi är värda det eller inte. Men om vi inser att livet är här och nu kan vi också lära oss att bli mer aktiva i våra beslut, att agera direkt och inte vänta.

Från avlägsen dröm till konstant vardagsutmanande

Två disktrasor ligger som blöta klumpar i diskhon, en rosa och en grön. Brödsmulor har samlats i en hög, har bildat en slags pyramid. Nästan lite konstnärligt tänker du när du sveper över med disktrasan över brödsmulorna. Två disktrasor, en för lite grövre snedsteg i köket och en för mer finputsande. Du har alltid varit ganska pedantisk av dig. Gillat att ha ordning och reda, full kontroll. Precis som din mamma, ett riktigt städfreak var hon. Fönster som glänste och speglar som blänkte. Inte en dammråtta så långt ögat kunde nå.

Samtidigt som du kramar ur båda dina disktrasor tänker du dock att ditt liv känns lite tråkigt. Du är fast här vid köksbänken. Som en städande slav, ständigt redo att fixa, dona och städa. Suckande tänker du att du vill upptäcka mer. Men vanorna sitter, du skulle kunna utföra alla rutiner även om någon väckte dig 04:30.

Väck liv i dina drömmar

Men hur väcker man egentligen liv i sina drömmar? Det är så lätt att fastna vid köksbänken, med två disktrasor, en hund som pockar på ens uppmärksamhet och som vill promenera … barn som gnälligt önskar mer mat. Drömmar som ständigt förskjuts till bakhuvudet, tiden räcker inte till. Det behöver dock inte vara så!

Tänj på din vardag

Det sägs att den främsta anledningen till att drömmar inte uppfylls är för att man definierar dem som just det – drömmar. Genom att benämna det du vill göra som en ”dröm”, så målar du nämligen upp för dig själv att det är tämligen orealistiskt att genomföra. Det första steget är därför att omdefiniera dina drömmar och att helt simpelt börja med att tänja på din vardag.

Att göra saker som du inte brukar göra, eller att göra sakerna lite annorlunda.

Lagar du alltid samma mat? Prova då att försiktigt byta lite spår – inte för drastiskt, men ändå tillräckligt avvikande för att det ska kännas annorlunda. Genom att du gör det tränar du nämligen upp din förmåga att tänja på gränser, vilket är precis det man behöver göra om man vill realisera den dröm.

Bli helt enkelt mer och mer bekväm med att vara obekväm. När du har tränat upp den förmågan ökar du nämligen chansen till att även dina avlägsna drömmar kan omformuleras till något mer konkret och genomförbart, och chansen att du införlivar dem ökar.

2015 – så införlivar du dina mål

Nytt år. 2015, ett oskrivet blad. Kanske har du några nyårslöften som du äntligen ska infria, eller så har du inte hunnit med att sätta upp några mål. Känn dock inte stressen för det. Nedan har vi samlat lite tips på hur du bäst styr upp 2015 och hur du kan göra januarimånad till ett grymt startskott för ett förändringens år.

Planering

All förändring börjar med planering. Har du redan satt upp några mål är det jättebra, men mål behöver följas upp med en konkret plan för att öka chansen för att de ska realiseras. Kanske vill du göra om i ditt vardagsrum – börja då med att lägga upp en plan för hur detta ska gå till. Allt från inköp av en ny passepartout till tavlan ovanför soffan från http://www.bgafotobutik.se/Passepartout, till val av väggfärg. Konkretisera och skapa en riktigt bra actionplan!

Från passepartout till genomförande

När du väl har satt upp dina mål och lagt upp en konkret plan för hur målen ska realiseras, är det dags att gå till handling. Oftast är man väldigt inspirerad och taggad i det här stadiet – energin är på topp och förändringens vindar blåser som en frisk och motiverande fläkt kring en. Det här är jättebra, men det är viktigt att inte tappa inspirationen när man väl stöter på motgångar. När du står med din passepartout och ska rama in din tavla, kämpar med upphängningen … ja, då gäller det att inte tappa modet. En viktig punkt här är därför att tänka långsiktigt – att fästa blicken på målet, och att inte bli för detaljfokuserad med vad man gör för stunden.

Motgångar – en del av vägen till framgång

Men hur undviker man då att inte bli för fäst vid detaljerna – och kring de motgångar man möter på vägen? Här gäller det att anamma förhållningssättet att motgångar är en del av vägen till framgång. Genom att se motgångar som en naturlig del mot målet, och kanske till och med genom att sluta använda sig av ordet motgångar, så lägger man inte så stor vikt vid dem.

Hinder får oss också att växa – och hur härlig är inte belöningen när man väl har överkommit ett hinder och ser resultatet framför sig? Tavlan inramad i sin prakt, med sin nyinköpta passepartout. Genom att acceptera att vägen inte är spikrak, och att det kanske till och med inte vore särskilt roligt om den var det, så får man ett bekvämare förhållningssätt till ens mål. Det i sin tur minskar också risken för uppgivenhet längs vägen.

Bilresa till kontinenten

Att åka bil… vissa älskar det, andra hatar det. De som älskar att åka bil kommer blir säkert verkligen lyckliga när ämnet bilsemester kommer på tal, medan andra ser framför sig timtal av tråkigt bilkörande eller tidsdödande i baksätet. Det finns ju ingen semesterform som passar alla, men gillar man bilsemester så är en bilresa till kontinenten något som kan bli en riktig höjdare.
Det man måste ha i åtanke är dels att trafikreglerna är olika beroende på vilket land man hamnar i, även om mycket harmoniserats inom EU, dels att ens bil är i fullgott tekniskt skick innan man beger sig iväg. Att råka ut för ett motorstopp mitt i Österrike är ingen direkt höjdare, eller att märka att motorn är överhettad på grund av läckande kylsystem när man ligger i 180 på Autobahns vänsterfil är inte direkt en trevlig överraskning.

Så passa på att göra all eventuell service innan bilen lämnar Sverige. Se till att oljan är påfylld och att allting funkar, det är ALLTID lättare att lösa sådant hemma, inte minst på grund av språkbarriären men även på grund av att man hemma i Sverige vet vem man ska vända sig till, vilken verkstad som är bra och vilken som är dålig, men händer det något utomlands får man ofta lunka till första bästa verkstad och hoppas på turen. Dessutom har man inte så mycket att säga till om när notan kommer – det är liksom betala eller inte kunna fortsätta semestern som är valmöjligheterna, så vi väljer att återigen påpeka hur pass viktigt det är att tänka efter före och fixa till bilen ordentligt innan man ger sig iväg.
Annars då? Annars är det bara att njuta. Att bila ner till kontinenten kan vara en underbar upplevelse och man återvänder hem full av olika intryck. För mer info om just bilresor till kontinenten, läs gärna mer på hemsidan Bilatillkontinenten.se!

Träningstights med kvalitet

Självklart vill man köpa kläder med kvalitet så att de verkligen håller och förblir i fint skick länge. Det gäller också våra träningskläder. De ska klara av påfrestningen i träningslokalen eller ute i löparspåret. Och någonting som är en del i nästintill varje träningsmänniskas garderob är träningstightsen. Vi är som bekant väldigt modemedvetna men de flesta har inte råd att köpa hem en helt ny garderob med träningskläder från en säsong till en annan. Då kan det vara vettigt att tänka att det ska vara ett par ganska neutrala löpartights i exempelvis grått eller svart. Sedan kan man byta ut linnen och t-shirts lite oftare istället. Därmed kan man satsa på ett par träningstights av bättre kvalitet så att de håller och kanske köpa överdelar som är mer av ”slit och släng” material. Behöver du läsa på lite mer kan du gå in på http://www.träningstights.com/. Även om man vill ha ett par träningstights som är snygga så gäller också att känna efter om dem är bekväma och så pass flexibla att de fungerar för dig och din träningsform. För det finns olika typer av träningstights som är anpassade efter olika träningsformer och känner du dig osäker finns det allt någon kunnig du kan be om hjälp.