Här och nu – lär dig vardagslyxa mer

Vardagslyx. Visst smakar ordet härligt? Tänk på hur många av dina dagar som du spenderar i din vardag. Utan vetenskapligt belägg rör det sig säkert om minst 90 % av din tid. När man tänker efter är det oerhört mycket. Börja därför vardagslyxa mer och förhöj din dagliga tillvaro!

Här och nu

För att börja vardagslyxa mer gäller det att faktiskt förstå att vardagen är viktig, och att det är den vi spenderar i princip all vår tid i. Som nämndes ovan kan en grov uppskattning vara att vi spenderar 90 % av vår tid i vår vardag – med avdrag för lite resor och andra starkt avvikande upplevelser som vi inte gör på rutin. Inse därför att livet är här och nu. Om du får en chock av tanken kan det också utgöra ett slags bränsle för att faktiskt ta tag i ditt liv, och att börja göra din vardag mer festlig.

Guldkant genom uppskattning

Men hur sätter man då guldkant på sin tillvaro? Dels kan det vara genom att stanna upp i stunden. När du dricker ditt te – häll då inte i dig det utan fokusera på upplevelsen som helhet. Hur teet smakar, hur varmt det är, hur koppen känns när du håller den i din hand… Känn hur teet doftar och titta på vilken färg det antar allteftersom teet får dra. Låt inte tankarna sippra iväg till annat utan lägg så mycket av ditt fokus på det som pågår just nu – ditt tedrickande. Försök också att medvetet fokusera på det som känns bra. Om livet är här och nu gäller att göra nuet till något härligt, och det har vi möjlighet att göra om vi avsiktligt börjar styra våra tankar mot det känns bra. Börja helt enkelt uppskatta mer!

Lyx till dig

Fundera också kring hur du kan lyxa till det i din vardag. Kanske känns det festligare att dricka ditt mineralvatten ur vinglas till middagen, eller varför inte köpa ett gäng nya matlådor i härliga färger som piggar upp i lunchrummet? Många små steg utgör en stor helhet. Drömmer du kanske också om en ny Parlux hårfön? Vänta då inte för länge utan slå slag i saken. Många gånger velar vi med beslut i onödan, funderar kring om vi är värda det eller inte. Men om vi inser att livet är här och nu kan vi också lära oss att bli mer aktiva i våra beslut, att agera direkt och inte vänta.

Från avlägsen dröm till konstant vardagsutmanande

Två disktrasor ligger som blöta klumpar i diskhon, en rosa och en grön. Brödsmulor har samlats i en hög, har bildat en slags pyramid. Nästan lite konstnärligt tänker du när du sveper över med disktrasan över brödsmulorna. Två disktrasor, en för lite grövre snedsteg i köket och en för mer finputsande. Du har alltid varit ganska pedantisk av dig. Gillat att ha ordning och reda, full kontroll. Precis som din mamma, ett riktigt städfreak var hon. Fönster som glänste och speglar som blänkte. Inte en dammråtta så långt ögat kunde nå.

Samtidigt som du kramar ur båda dina disktrasor tänker du dock att ditt liv känns lite tråkigt. Du är fast här vid köksbänken. Som en städande slav, ständigt redo att fixa, dona och städa. Suckande tänker du att du vill upptäcka mer. Men vanorna sitter, du skulle kunna utföra alla rutiner även om någon väckte dig 04:30.

Väck liv i dina drömmar

Men hur väcker man egentligen liv i sina drömmar? Det är så lätt att fastna vid köksbänken, med två disktrasor, en hund som pockar på ens uppmärksamhet och som vill promenera … barn som gnälligt önskar mer mat. Drömmar som ständigt förskjuts till bakhuvudet, tiden räcker inte till. Det behöver dock inte vara så!

Tänj på din vardag

Det sägs att den främsta anledningen till att drömmar inte uppfylls är för att man definierar dem som just det – drömmar. Genom att benämna det du vill göra som en ”dröm”, så målar du nämligen upp för dig själv att det är tämligen orealistiskt att genomföra. Det första steget är därför att omdefiniera dina drömmar och att helt simpelt börja med att tänja på din vardag.

Att göra saker som du inte brukar göra, eller att göra sakerna lite annorlunda.

Lagar du alltid samma mat? Prova då att försiktigt byta lite spår – inte för drastiskt, men ändå tillräckligt avvikande för att det ska kännas annorlunda. Genom att du gör det tränar du nämligen upp din förmåga att tänja på gränser, vilket är precis det man behöver göra om man vill realisera den dröm.

Bli helt enkelt mer och mer bekväm med att vara obekväm. När du har tränat upp den förmågan ökar du nämligen chansen till att även dina avlägsna drömmar kan omformuleras till något mer konkret och genomförbart, och chansen att du införlivar dem ökar.

2015 – så införlivar du dina mål

Nytt år. 2015, ett oskrivet blad. Kanske har du några nyårslöften som du äntligen ska infria, eller så har du inte hunnit med att sätta upp några mål. Känn dock inte stressen för det. Nedan har vi samlat lite tips på hur du bäst styr upp 2015 och hur du kan göra januarimånad till ett grymt startskott för ett förändringens år.

Planering

All förändring börjar med planering. Har du redan satt upp några mål är det jättebra, men mål behöver följas upp med en konkret plan för att öka chansen för att de ska realiseras. Kanske vill du göra om i ditt vardagsrum – börja då med att lägga upp en plan för hur detta ska gå till. Allt från inköp av en ny passepartout till tavlan ovanför soffan från http://www.bgafotobutik.se/Passepartout, till val av väggfärg. Konkretisera och skapa en riktigt bra actionplan!

Från passepartout till genomförande

När du väl har satt upp dina mål och lagt upp en konkret plan för hur målen ska realiseras, är det dags att gå till handling. Oftast är man väldigt inspirerad och taggad i det här stadiet – energin är på topp och förändringens vindar blåser som en frisk och motiverande fläkt kring en. Det här är jättebra, men det är viktigt att inte tappa inspirationen när man väl stöter på motgångar. När du står med din passepartout och ska rama in din tavla, kämpar med upphängningen … ja, då gäller det att inte tappa modet. En viktig punkt här är därför att tänka långsiktigt – att fästa blicken på målet, och att inte bli för detaljfokuserad med vad man gör för stunden.

Motgångar – en del av vägen till framgång

Men hur undviker man då att inte bli för fäst vid detaljerna – och kring de motgångar man möter på vägen? Här gäller det att anamma förhållningssättet att motgångar är en del av vägen till framgång. Genom att se motgångar som en naturlig del mot målet, och kanske till och med genom att sluta använda sig av ordet motgångar, så lägger man inte så stor vikt vid dem.

Hinder får oss också att växa – och hur härlig är inte belöningen när man väl har överkommit ett hinder och ser resultatet framför sig? Tavlan inramad i sin prakt, med sin nyinköpta passepartout. Genom att acceptera att vägen inte är spikrak, och att det kanske till och med inte vore särskilt roligt om den var det, så får man ett bekvämare förhållningssätt till ens mål. Det i sin tur minskar också risken för uppgivenhet längs vägen.

Bilresa till kontinenten

Att åka bil… vissa älskar det, andra hatar det. De som älskar att åka bil kommer blir säkert verkligen lyckliga när ämnet bilsemester kommer på tal, medan andra ser framför sig timtal av tråkigt bilkörande eller tidsdödande i baksätet. Det finns ju ingen semesterform som passar alla, men gillar man bilsemester så är en bilresa till kontinenten något som kan bli en riktig höjdare.
Det man måste ha i åtanke är dels att trafikreglerna är olika beroende på vilket land man hamnar i, även om mycket harmoniserats inom EU, dels att ens bil är i fullgott tekniskt skick innan man beger sig iväg. Att råka ut för ett motorstopp mitt i Österrike är ingen direkt höjdare, eller att märka att motorn är överhettad på grund av läckande kylsystem när man ligger i 180 på Autobahns vänsterfil är inte direkt en trevlig överraskning.

Så passa på att göra all eventuell service innan bilen lämnar Sverige. Se till att oljan är påfylld och att allting funkar, det är ALLTID lättare att lösa sådant hemma, inte minst på grund av språkbarriären men även på grund av att man hemma i Sverige vet vem man ska vända sig till, vilken verkstad som är bra och vilken som är dålig, men händer det något utomlands får man ofta lunka till första bästa verkstad och hoppas på turen. Dessutom har man inte så mycket att säga till om när notan kommer – det är liksom betala eller inte kunna fortsätta semestern som är valmöjligheterna, så vi väljer att återigen påpeka hur pass viktigt det är att tänka efter före och fixa till bilen ordentligt innan man ger sig iväg.
Annars då? Annars är det bara att njuta. Att bila ner till kontinenten kan vara en underbar upplevelse och man återvänder hem full av olika intryck. För mer info om just bilresor till kontinenten, läs gärna mer på hemsidan Bilatillkontinenten.se!

Träningstights med kvalitet

Självklart vill man köpa kläder med kvalitet så att de verkligen håller och förblir i fint skick länge. Det gäller också våra träningskläder. De ska klara av påfrestningen i träningslokalen eller ute i löparspåret. Och någonting som är en del i nästintill varje träningsmänniskas garderob är träningstightsen. Vi är som bekant väldigt modemedvetna men de flesta har inte råd att köpa hem en helt ny garderob med träningskläder från en säsong till en annan. Då kan det vara vettigt att tänka att det ska vara ett par ganska neutrala löpartights i exempelvis grått eller svart. Sedan kan man byta ut linnen och t-shirts lite oftare istället. Därmed kan man satsa på ett par träningstights av bättre kvalitet så att de håller och kanske köpa överdelar som är mer av ”slit och släng” material. Behöver du läsa på lite mer kan du gå in på http://www.träningstights.com/. Även om man vill ha ett par träningstights som är snygga så gäller också att känna efter om dem är bekväma och så pass flexibla att de fungerar för dig och din träningsform. För det finns olika typer av träningstights som är anpassade efter olika träningsformer och känner du dig osäker finns det allt någon kunnig du kan be om hjälp.

Ge dina fotleder en paus

För att vi ska kunna gå omkring och springa tills svetten lackar i pannan krävs det att vi har en frisk och fungerande kropp. Men ibland kan vi dessvärre drabbas av skador. Eller så vill vi helt enkelt förebygga dem. Oavsett är som bekant fötterna och benen någonting som är nödvändigt att ha friska om vi ska kunna röra oss på det här sättet. Ibland kan man ha otur och stuka foten vare sig man är i träningshallen eller trampar fel under en promenad. Då kan fotledsskydd komma väl till pass. Hos http://www.fotledsskydd.com/ finns det möjlighet att läsa mer om detta.

Olika skydd

Beroende på hur du har skadat dig eller om du vill försöka minska belastningen på fotleden finns det lite olika skydd att välja mellan. Även med hänsyn till vilken idrott du utövar. Och det kan vara ganska bra att få hjälp med att hitta rätt fotledsskydd för att du inte ska lägga pengar på ett halvdant eller rentav helt fel skydd. Då kan du nämligen istället förvärra skadan eller drabbas av skador om du använder den i förebyggande syfte. Våra fotleder vill vi ha fungerande så se till att inte snåla på fotledsskydd om du funderar på att investera i ett sådant.

Örngott här och där

Örngott lever ett undanskymt liv när det gäller hemmets textilier. Helt oförtjänt faktiskt, för vackra örngott har all anledning att kunna få synas lite mer.

Det finns ett enormt stort utbud av både örngott och andra sängkläder, så det finns ingen anledning att bädda med lakan och örngott man inte gillar. Med ett vackert och elegant sänglinne behövs varken överkast eller andra täckande skynken. Bädda med de vackra sängkläderna och låt sovrummet vara en trivsam och inbjudande plats hela dagen.

Hos dom kan du hitta örngott, och också andra sängkläder, i vackra och sköna material, och i olika färgtoner och mönster. Oavsett vilken stil du föredrar i hemmet i allmänhet och sovrummet i synnerhet, kan du här finna örngott i din smak. Och varför bara använda örngott i sovrummet förresten? Sovkuddar är de skönaste kuddarna du kan hitta, så varför inte fylla TV-soffan med dessa kuddar istället för små prydnadskuddar. Med vanliga sovkuddar och vackra örngott kan du lätt variera inredningen efter årstid, stämning eller lust. Örngott är avsedda att användas och är därför enkla att ta av och på. De tål att tvättas på ett helt annat sätt än prydnadskuddarnas överdrag.

Väljer du till exempel örngott i renaste linne får du överdrag som blir vackrare och vackrare för varje tvätt. Du kanske har sett på gamla dukar och annat linne som hunnit bli till åren, att glansen i tyget ökar efter varje tvätt. Linne är också ett material som vunnit stor beundran inom inredningen på senare tid, inte minst hos alla som älskar den lantliga stilen eller den franska stilen.

Men, naturligtvis kan du använda örngott i andra material i inredningen utanför sovrummet också.

Vackra örngott i bra kvalitet skäms inte för sig någonstans, och de ger både vackra blickfång och funktion. Med soffan full av kuddar med örngott som överdrag, behöver du inte vara rädd att få kuddarna förstörda när barnen kryper upp framför TVn med lördagsgodis eller fredagsmys. Överdrag som är lätta att byta och lätta att tvätta är guld värda för alla föräldrar.

Men, det största användningsområdet för örngott är ju ändå i sovrummet eller gästrummet. Göm inte dina sängkläder, utan välj istället örngott och lakan som du tycker om, och låt dem synas hela dagen, till både din egen och andras glädje. Fluffigt bäddade sängar i ett lugnt och vackert sovrum, får en att längta till kvällen, och vilja krypa ner i sängen. När kvällen väl kommer kan du dessutom få en skönare sömn, i en rogivande miljö.

 

Städa efter flytt

De flesta ser nog en flytt som ett hårt och betungande projekt. Det är så mycket som ska stämma för att en flytt ska kunna genomföras smidigt, och det kräver både noggrann planering och hårt jobb. Men, trots allt jobb med packning och lyft av tunga av möbler, är det ändå flyttstädningen de flesta anger som det största bekymret. Detta är ju en städning som går lite utöver det vanliga, där varenda liten vrå noga ska rengöras. Dessutom ska flyttstädningen sedan klara en besiktning, för att man inte ska bli tvungen att göra om, eller betala för en anlitad städfirma, som kallas in för att åtgärda anmärkningarna.

Det är dock ganska enkelt att slippa undan både det hårda jobbet med en flyttstädning, och oron och ansvaret. Om du anlitar en städfirma för din flyttstädning, behöver du inte tänka på vare sig städbesiktning eller eventuella klagomål från den nya hyresgästen. Lägg över jobb och ansvar på de som har både professionell personal och utmärkt utrustning avsedd för det speciella ändamålet. Se till att välja en firma som ger garanti på jobbet, till exempel http://www.stockholmflyttstadfirma.se, så kan du vara säker på att det är de, och inte du, som får åtgärda eventuella fel och brister vid en besiktning, eller översyn av den nya hyresgästen. Själv kan du fokusera till hundra procent på ditt nya boende, och kan snabbare och smidigare installera dig där. I synnerhet om du flyttar en längre sträcka, är det mycket värdefullt att inte behöva vända tillbaka för att utföra en flyttstädning. Men, det är naturligtvis också guld värt att slippa städa även om du bara flyttar några kvarter.

När du tar kontakt med ett företag som utför flyttstädning får du, utöver ett kostnadsförslag, också en lista över vad som ingår i flyttstädningen. Det kan vara bra att se över denna lista i förväg, så att du vet om det är några utrymmen du måste gå igenom själv. Biutrymmen, som balkong, förråd, vindsutrymme och garage, är sådant som ofta bara sopas under en flyttstädning. Många gånger kan sopning vara fullt tillräckligt, men om du ser att det behövs ytterligare städning, är det något du får fixa innan den stora flyttstädningen görs.

En flyttstädning påbörjas först efter att huset eller lägenheten tömts helt, och för att kunna utföra den måste det finnas tillgång till både el och varmt vatten. Om det finns andra villkor eller krav får du veta det av den firma du anlitar.

 

Entreprenörskap för nybörjare eller nya entreprenörer

Hej, jag heter Christian Rudolf och jag driver bloggen Disruptive. Idag ska vi prata om entreprenörskap. Entreprenörskap för nybörjare eller förstagångs-entreprenörer. Jag tänkte dela med mig av några insikter som jag har gjort under mina resor, och det är kanske inte alltid självklara råd så lyssna noggrant.

Entreprenörsråd nummer 1: Gräv där du står.  Det är oftast lättare att börja med någonting som man har en del insikter kring. Spelar man fotboll men börjar hålla på med ishockey så har man en inlärningskurva, det kräver tid. Därför är det bättre att börja med någon bransch där du har kompetens eller insikt så du slipper den jobbiga delen av inlärningskurvan.

Entreprenörsråd nummer 2: Gör det du älskar med någon som du älskar. Det är så att det kommer garanterat bli en jobbig resa och du kommer åka på gupp i vägen. Och om du gör någonting du älskar och, ännu bättre, med någon som du älskar. Då kommer du helt enkelt få mycket lättare att hantera de här problemen och guppen i vägen.

Entreprenörsråd nummer 3: Affärsidé. Jag är inte så mycket för affärsidéer. Det jag tror och tycker är viktigt är att man ska ställa frågor. Genom att ställa frågor så kommer man lättare fram till vad man ska göra, var i värdekedjan man ska befinna sig, och hur man ska göra det. Affärsidén kan ofta vara en förlamande faktor, speciellt i början. Det är mycket viktigare att ställa rätt frågor. Ställer du rätt fråga så kommer du att komma fram till rätt svar. Vad frågan är, är halva lösningen på problemet.

Entreprenörsråd nummer 4: Lyssna inte så mycket på andra. Det låter dramatiskt när jag säger det men vad jag menar är att de flesta människor i din omgivning driver inte företag. De har inga insikter kring entreprenörskap, vilket gör att de inte kommer att göra det lättare för er att ställa rätt frågor. Det kan till och med vara så att de faktiskt försöker dra ner dig eftersom företag och entreprenörer per definition faktiskt är ett hot för många människor, eller upplevs som hot utan att vara det. De du ska lyssna på, det är de människorna som hjälper dig att ställa rätt frågor; branschmänniskor, andra entreprenörer, människor med mycket insikt kring en viss kompetens eller branschen som du jobbar i. För kan de hjälpa dig att komma fram till rätt frågor så kan du lättare komma fram till bra lösningar.

Entreprenörsråd nummer 5: Hundra glada användare. Det låter väl lite abstrakt när jag säger det men kan du få hundra personer som gillar det du gör, gillar dig som människa eller den kompetens du har, så kommer du att få det mycket, mycket lättare att lyckas med ditt företagande. För de här hundra människorna kommer att ge dig feedback, de kommer att berätta för andra om dig. De kommer att säga: – ”ring den här snubben, han är jättebra på detta”. Hundra glada användare. När du når dit då kvittar det nästan vad du gör, för du kommer att flyga.

Det här var mina fem råd till dig som förstagångs-entreprenör. Nu är det upp till dig att göra resten. Tack för mig. Här är en länk till videon: https://www.youtube.com/watch?v=pyjK6BcWRlE

Goda anledningar att välja en bra hårtrimmer

Är det dags att köpa en ny hårtrimmer? Är du osäker på hur du ska välja för att få det du vill ha? Kanske känner du dig frestad att välja den första du hittar, för att slippa bekymra dig om olika alternativ? Det kan du naturligtvis göra, men det klokaste du kan göra är att ta dig tid att välja en bra hårtrimmer, eftersom du kan ha användning för den under flera års tid. Att den kanske kostar någon hundralapp mer bör du bortse från, eftersom den helt klart är värd priset och du hittar ett större utbud av hårtrimmer här: http://www.kutts.se/hartrimmer-harklippare/.

Vad ska du då tänka på när du ska välja en trimmer till ditt hår? Det första du bör överväga är om du vill ha en trådlös trimmer som går att ladda upp och sedan använda utan sladd. Den kan visserligen kosta lite mer än en vanlig variant där du tvingas klippa med sladden fastsatt i eluttaget, men det ökar också flexibiliteten och det gör att du kan stå vart du vill och klippa ditt hår. Du behöver inte välja plats för klippningen efter vart i huset det finns eluttag. Kanske vill du till exempel kunna putsa till det sista framför spegeln i badrummet, och då är det naturligtvis skönt att kunna göra det utan att behöva tänka på att det ska finnas uttag där du kan koppla in den.

Nästa fråga att fundera över är tillbehören. Det finns olika tillbehör och när du köper en trimmer till håret bör du först titta på vad som medföljer. Olika kammar kan vara bra, och om du väljer en batteridriven trimmer bör du även titta på batteriets livslängd, kapacitet och liknande. Vissa hårtrimmers har justerbara skärblad, något som kan vara till stor nytta eftersom det gör det enklare att anpassa klippningen till olika hårlängder. Om du väljer en trimmer som drivs av batteri vill du naturligtvis att det ska medfölja en laddningsstation. Detta är bara några av de tillbehör som du bör titta på innan du väljer ut vilken variant av hårtrimmer du ska köpa.

Utseendet kan naturligtvis också spela roll. Vill du ha en svart trimmer, en vit, eller kanske en i rostfritt stål? Visserligen kanske inte produktens utseende är det viktigaste, men det kan fortfarande ha en viss betydelse när du har tittat på alla andra faktorer.

Kort sagt kan sägas att du helt enkelt bör ta dig tid att välja med omsorg. På det sättet får du en produkt som du trivs med och som troligtvis även kommer att hålla länge.