Olika slags kreditgivare

Många förknippar ”att teckna ett lån” med att man går till en bank och gör en låneansökan. Självklart kan man göra det via telefon eller via internet men de flesta tänker just på att det är banker som ger krediter. Men det finns flera andra företag som gör detta. Därmed finns betydligt fler vägar än att gå till banken för att finansiera sina inköp.

För det första finns det kreditföretag som enbart har låneverksamhet. De har inte samma breda utbud av tjänster som en bank har utan här har man specialiserat sig på just lån. Det är vanligt att de har lån, inlåning och kortverksamhet men inte att de har speciellt mycket mer än så. Bland dessa företag finns flera privatlåneföretag samt snabblåneföretag. Men det finns även företag som specialiserat sig på bolån och inte erbjuder något annat än just detta.

För det andra finns kreditkort. Eftersom inköp med kortet sker en månad och fakturan skickas nästa månad blir detta en kredit/ett lån som sträcker sig över ca 60 dagar. Under denna tid behöver inte kortägaren betala något. Om man sedan vill ”låna pengarna” ännu längre tid är detta även möjligt. Detta genom att enbart betala lägsta summa som måste betalas per månad av kortkrediten. Det brukar vara exempelvis 2-5% av totalt använd kredit. Genom att man väljer att skjuta upp betalningen på resterande summa blir det även ett slags lån.

För det tredje finns avbetalning. Detta är mycket vanligt förekommande i elektronikbutiker och andra butiker där inköpssummorna är relativt höga. Många som köper kyl/frys kan behöva dela upp summan med avbetalning.  I vissa fall är dessa helt räntefria men det betyder inte per automatik att de är gratis. Det är inte ovanligt att det tillkommer uppläggningsavgift och aviavgift vilket gör att den effektiva räntan kan bli relativt hög. Inte sällan är det bättre med privatlån eller att handla på kreditkort än att utnyttja dessa ”räntefria” alternativ.

Billiga toner är enklare att hitta än du tror

Att hitta billiga toner till laserskrivare är enklare än du kanske tror. Förr var skrivare billiga att köpa, men toners kunde vara riktigt dyrt. Så är det inte längre. Idag kan du hitta riktigt billiga kvalitetstoners på nätet som passar de allra flesta skrivarmärken och modeller. Även du som har en lite äldre skrivare kan enkelt hitta en toner som passar. Du kan också få tonern hemlevererad riktigt snabbt och säkert. På olika sidor hittar du ett brett utbud av toners till skrivare, kopieringsmaskiner och faxar. Allt till låga priser, med snabba leveranser och med 60 dagars ångerrätt efter köp. Ofta skickas din order från lagret samma dag som du gör din beställning. Enklare kan det knappast bli.

Snabba leveranser och säkra betalningar

Genom att i många fall kunna skicka din toner från lagret samma dag, blir beställningar av toner på internet snabba och smidiga. Betala med faktura, kort eller direktbetalning och vänta på att din nya toner kommer direkt i brevlådan. Dagarna då du var tvungen att åka till en fysisk butik i hopp om att hitta rätt toner till din skrivare är förbi. Idag beställer du hem det du behöver med ett par snabba klick.

Det viktiga för de allra flesta som letar efter billiga toner till laserskrivare är förstås att priset är lågt, men också att det är snabba leveranstider. Ingen vill behöva vänta på sin nya toner längre än nödvändigt.

Köpa toner på nätet- billigt och enkelt

Genom att handla toner på internet, kan du ta del av ett större utbud av toners till olika typer av skrivare och alla tänkbara modeller och åldrar. Även om du har en skrivare med ett par extra år på nacken, så kan du lättare hitta rätt toner på internet än om du var tvungen att handla toner i en traditionell butik.

Tips på upplevelser till sommaren

matlagningskursHar du fått en upplevelsepresent inför sommaren från Box Experience? Grattis! Då har du en troligt rolig erfarenhet att se fram emot i sommar. Beroende på vad dina intressen är eller vad du gillar här i livet så finns det alltid roliga upplevelser att välja på från deras hemsida. Några av dessa aktiviteter passar bäst på sommaren, och för att du ska hitta dessa och passa på att njuta av en aktivitet som bara kan utföras på sommaren så kommer här lite tips.

Om du bor i Stockholm, eller har vägarna förbi så finns det många aktiviteter att välja på, varav en sticker ut rejält. Självklart har vi ju alla besökt Gamla Stan men inte många av oss har sett det från ett takhöjd, genom denna aktivitet så får du gå på sightseeing 43 meter ovanför marken och får dessutom en fantastisk utsikt över hela huvudstaden.

Om du istället vill njuta av höjder från ännu högre höjd, typ sisådär 4000 m så borde du prova på fallskärmshoppning. Detta är något som man är galen nog att testa en gång i livet och anses vara upplevernas upplevelse.

Om du är mer av en person som gillar vatten så borde du prova på flyboard, genom att stå på en bräda som sprutar ut vatten i högt tryck så flyger man ovanför vattenytan, detta kan dock kombineras med ett neddyk i vattnet för att sedan flyga upp igen som en hoppande delfin. Om du älskar äventyr så måste du prova flyboard!

Ett annat alternativ för båtälskare är RIB-sightseeing, har man aldrig hört talas om detta så har man ju ingen aning om vad detta innebär. Det går ut på att man ute på öppet vatten färdas på en båt som kommer upp i mycket höga hastigheter vilket gör att det känns som att man flyger fram på vattnet. Detta är din chans att få spendera en eftermiddag med vackra vyer, en och annan säl och hastigheter på 50 knop.

Om du är mer av en landkrabba, men älskar att njuta av god smaker så kan du istället gå på matlagningskurs i Stockholm eller Göteborg, precis som det låter så får man spendera tid på att både laga och äta god mat, både trevligt och gott på samma gång.

Kryddor skall förvaras svalt och mörkt

Det är mer än en gång man är hemma hos en bekant eller ser i en inredningstidning att kryddorna står snyggt uppradade ovanför spisen, kanske på spishällen eller i ett fack avsett för just detta på spisfläkten. Och det kan man ju tycka är praktiskt och kanske i vissa fall till och med snyggt, men är det bra för kryddorna att förvaras på det sättet?

Nej, det är inte bra för kryddorna att stå förvarade helt öppet för ljus och definitivt inte med den värme från ånga och annat som skapas direkt ovanför spisen eller precis bredvid. Kryddor skall förvaras svalt och mörkt för att ha så lång hållbarhet som möjligt och inte tappa sina egenskaper och goda smaker. Näst efter att de står förvarade i spiskransen eller på spisfläkten så är nog det vanligaste att man har kryddburkarna undanstoppade i ett skåp i närheten av spisen vilket är betydligt bättre. Nackdelen med att ha kryddorna ståendes på det viset är att det lätt blir rörigt och att man får stå och rota efter den där kryddan man inte använder så ofta när man väl behöver den. Salt och peppar står alltid längst fram, eller hur?

kryddhyllaEn väldigt smart lösning du kan använda för att förvara dina kryddor är att du köper en kryddhylla som du kan fästa på insidan av valfritt köksskåp, med fördel i närheten till spisen så du lätt kommer åt kryddburkarna när du behöver dom utan att behöva vandra iväg. Med en kryddhylla så får du dels ordning på dina kryddburkar och slipper stå och rota efter de kryddor som är längst in och dels förvarar du kryddburkarna i den miljö dom trivs allra bäst i, där det är mörkt och lite svalare.

Den modellen som är på bilden här har dessutom plats mellan de olika hyllplanen så du kan stänga köksluckan och ändå få in de fasta hyllplan du har inne i köksskåpet mellan de olika “våningarna” på kryddhyllan. Det är vad jag kallar för en smart lösning på ditt kryddproblem!

Slut på studentlivet?

Till att börja med så vill vi säga grattis till din examen och bra jobbat under alla år av tentor, inlämningar och sena nätter. Om du har hittat ett jobb så vill vi också säga grattis till nya jobbet också, men detta innebär också att ett nytt liv börjar utan nudlar, tonfisk på burk och tentagodis. När man äntligen får första lönen så är det mycket man vill förändra i sitt liv och passa på att lägga pengar på som man inte gjort förut. Man kanske vill börja spara till en kontantinsats för en lägenhet, eller så kanske det är många saker i hemmet som behöver uppgraderas? Så om man nu är sugen på att uppgradera i sitt hem, vad bör man prioritera?

Det hela beror ju på vad dina intressen är och vad det är du spenderar mycket tid på när du i hemmet. Om du till exempel tittar mycket på TV på din fritid så bör du investera i en ny TV, eller kanske lägga till fler kanaler i ditt utbud. Om du istället är en musiknörd så är det dags att köpa nya högtalare, men de ska ju självklart användas i respekt för dina grannar. Om du istället tycker om att laga mat så finns det nu många verktyg som man nu kan ha råd att köpa. Om det är just bakning som du är förtjust i så är en matberedare ett måste i ditt kök. Denna är mycket smidig att använda så man slipper stå med en elvisp och man kan låta den stå under längre tid utan att någon behöver få kramp i armen.

riktigt bra kockknivarOm man är mer förtjust i att laga vanlig mat och kanske speciellt kött så bör man absolut investera i en riktigt bra kockkniv. Att ha bra knivar i köket är mycket viktigt då detta gör matlagningen både roligare och får slutresultatet att smaka godare. Den absolut viktigaste kniven är sedan kockkniven som är en alltiallo-kniv som kan användas både till kött och grönsaker. Om du är van vid billiga IKEA-knivar så kommer du direkt märka skillnad i köket när du börjar använda en riktigt sylvass kniv.

Hitta en lämplig företagsjulklapp

Driver du ett eget företag, eller har du fått i uppgift att hitta årets julklapp till företagets anställda? Alla minns vi de värdelösa julklappar vi har fått från jobbet, kokböcker, jordglober och ljuslyktor. Självklart så vill man ju inte att alla anställda ska bli missnöjda, så då gäller det att tänka till för att hitta något som de allra flesta kommer ha nytta eller glädje av. Ett bra knep är att fundera på vad som de allra flesta behöver och använder sig av, till exempel så har vi alla ett hem med kök och badrum så att köpa saker som hör dit kan vara en bra idé.

Man bör också fundera på vilken budget man har för julklappen, man kanske skulle vilja köpa högkvalitativa köksknivar till alla sina anställda men sådana kan kosta över 1 000 kr och det kan bli lite dyrt för företaget. Men det finns massor av bra ting som inte kostar skjortan och kan vara väldigt användbara. Till exempel så har den nationellt kände kocken Leif Mannerström släppt en serie med kökstillbehör varav det mesta skulle passa utmärkt i vems som helst kök och dessutom så är de mycket användbara. Ett exempel är hans moderna grytvante som skulle underlätta för vem som helst i köket. För att lätt passa in i oavsett köksinredning så är den svart och gjord av bomullsväv men för att ge en känsla av lyx så finns Mannerströms signatur broderat. Greppet är gjort av silikon för att vara skydda effektivt mot värme och bomullsväven är mycket slitstark så att man kommer kunna använda grytvanten i många år. Trots att det är en högkvalitativ grytvante så kostar den endast 79 kronor styck när den köps som julklapp till anställda. Denna klapp uppfyller verkligen alla krav eftersom den är något som alla behöver, kan använda och dra nytta av samt att den passar in i alla kök. Att ha en vante i köket som är gjord av hög kvalitet är verkligen något som alla borde ha då man slipper vara rädd för att bränna sig, och det blir därför ännu roligare i köket.

Hur förvarar man bäst sina fotografier?

Mormors byrålåda kan vara en guldgruva, i alla fall om man älskar gamla fotografier på släktingar tagna under en nu svunnen tid. Dock är det trist när man upptäcker att bilderna har börjat gulna och böjas på grund av fukt och damm. Så hur tar man då bäst hand om gamla fotografier så att de kommer kunna förvaras år efter år, så även dina barnbarn kommer kunna beskåda dessa? Här kommer därför en liten guide så att du kan lära dig hur du förvarar bilderna på bästa sätt.

Till att börja med så bör vi berätta vad som är allra sämst när det kommer till förvaring, det är fukt, värma och ljus. Om ett foto blir utsatt för en eller flera av dessa faktorer så bryts fotots komponenter ner snabbare. En annan faktor som bör undvikas är förändring av miljön, så till exempel att ha fotografierna liggande på vinden är en mycket dålig idé eftersom temperaturen ofta skiftar tillsammans med fuktigheten. Det är alltså bäst att låta fotona ligga på samma ställe som man bor eftersom temperaturen ofta hålls jämn.

Det enklaste sättet att förvara bilder på är helt enkelt att lägga dem i kuvert eller askar som är gjorda av 100 % rent cellulosapapper limmade med ett neutralt lim. Denna sorts material har ett neutralt pH-värde vilket gör att bilderna inte skadas. Om du istället vill förvara dina bilder i plastfickor så är det bästa alternativet att använda sig av materialen polyester, polyeten eller polypropylen eftersom allt annat är skadligt.

Om du även har kommit över negativen och vill spara dessa så är det viktigt att ta reda på om det är nitratnegativ, acetatnegativ eller något annat slags negativ som du vill förvara. Nitratnegativ är mycket brandfarliga och bör absolut inte förvaras tillsammans, utan in åtskilda kuvert. Acetatnegativ är mindre känsliga.

Om du istället vill visa upp dina gamla bilder och hänga dessa på väggen så finns det några regler att förhålla sig till så att fotografierna inte förstörs med åren. Det är mycket viktigt att välja en ram anpassad efter förvaring av fotografier vilken är i aluminium och inte av trä och sedan så är det viktigt att glaset är ett plexiglas vilket stänger ute skadlig UV-strålning.

Skapa intresse för din bostad

Höj värdet på din bostad när det är dags att sälja. Med enkla medel kan du få fler intressenter, och mer betalt för huset eller lägenheten. Det blir allt vanligare att man fixar till sitt hem, med hjälp av en inredare eller på egen hand, för att bostaden ska ge ett så attraktivt intryck som möjligt vid visningen. Men, det kan i ivern vara lätt att glömma det enklaste, och viktigaste, sättet att göra bostaden verkligt attraktiv.

En visningsstädning tar fram den absolut bästa sidan av ditt hem, och det spelar egentligen ingen roll hur mycket du stylar och flyttar om, ifall inte hemmet utstrålar renhet och fräschör. Det kan vara svårt att utföra en bra visningsstädning på egen hand, eftersom man är van vid sin bostad, och kanske inte ser allt som behöver göras. Om du anlitar en firma för din visningsstädning i Uppsala, ser de med neutrala ögon på hemmet, och de har en lång erfarenhet av städning inför en visning. De vet precis vad spekulanter tittar på och var fokus behöver läggas vid en effektiv visningsstädning. När du kontaktar företaget för ett kostnadsförslag, får du samtidigt en komplett lista på vad som ingår i en vanlig visningsstädning. Vill du lägga till, eller kanske dra ifrån något finns naturligtvis den möjligheten. Du får din visningsstädning utförd precis på det sätt du själv önskar.

Det kan kännas skönt att lägga bort denna delen av försäljningen till en seriös firma, som med kunnig och professionell personal och ändamålsenlig utrustning utför uppdraget. Då  vet du att din bostad kommer att vara så attraktiv som möjligt den dagen dörrarna öppnas för visning. Alla spekulanter får ett positivt intryck av huset, eller våningen, och budgivningen kommer snart igång. En ren och fräsch våning inbjuder självklart till livligare budgivning, än ett hem som känns lite slitet och stökigt. Även om det självklart ska synas att man bor där, är det bra om det inte finns för mycket personliga detaljer framme utan att man plockat undan detta i trådbackar till garderoben till exempel, och allt ska förstås vara nystädat och rent. Hemmet ska ge alla besökare en känsla av att man genast vill flytta in och bo här. Det är då affärerna går snabbt och smidigt, och du får bästa möjliga pris på din bostad. Att anlita professionell hjälp med sin visningsstädning lönar sig definitivt, och värdet på bostaden kan stiga rejält. Samtidigt som du ökar värdet på ditt hus, slipper du själv också tänka på att hinna städa ordentligt före visningen.

Studentplakat

Studentplakatet är en tradition som har en stark ställning i den svenska kulturen när det gäller studentfirandet. Alla studenter älskar ett fint studentplakat även om inte alla studenter tycker om det pinsamma fotot. Men som många ungdomar så tycker man om att synas på en skyl och det är en fin gest från familjen som både kan bli rolig och uppskattad.

På skylten så brukar man ha en bild på studenten när han eller hon var barn eller bebis, oftast ett foto från åldern 0-8 år. Sedan sätts bilden tillsammans med namnet på studenten samt dennes klass och en grattishälsning på en pinne. Denna skylt hålls sedan upp under det så kallade utspringet när studenten officiellt slutat skolan och springer ut därifrån med sin klass. På detta sätt så hittar studenten till sin familj och sina vänner som står och väntar tillsammans utanför skolan. Dessutom så brukar man passa på att ge blommor, champagne och andra små presenter som har med studenten att göra.

När studenten springer ut från skolan och ser sin familj med skylten så blir han eller hon självklart väldigt glad, studenten är en glad dag då skolan är slut och man ser ljust på framtiden. Man känner sig lycklig i sina fina studentkläder och en fräck studentmössa.

Det finns många ställen man kan köpa snygga studentskyltar på, antingen i en fotoaffär eller på internet. Några hemsidor som säljer studentskyltar är Önskefoto, BGA Fotobutik, Smartphoto och Partykungen. Alla dessa hemsidor säljer plakat i olika storlekar och prisklasser. Vanligtvis så kan man välja om man vill ladda upp en digital bild eller om man har en pappersbild som man vill använda sig av.

Till exempel hos Önskefoto så kan man välja mellan tre olika varianter av plakat i tre olika prisklasser. Den billigaste kostar 129 kr, och är alternativet för dig som själv vill sätta ihop själva skylten, men skulle vilja ha en förstoring av fotot. Deras storsäljare är ett plakat som kostar 299 kronor som ger dig ett studentplakat som du kan använda direkt med både pinne och bild. Det allra lyxigaste alternativet kostar 499 kronor och tål bättre dåligt väder, och dessutom så monteras bilden dubbelsidigt, vilket gör att den syns från båda håll.

Ett annat alternativ är att göra studentskylten själv, vilket man kan göra hemma om man har en skrivare och lite tid och energi över.

Lokaler och produktion av musik

Om det är något som många kompositörer lärt sig att vänja sig vid så är det att jobba hemma. Vanligt är att man jobbar ensam – vare sig man skriver beställningsverk för orkestrar, eller produktionsmusik för något företag – och alternativet att göra det på någon arbetsplats finns sällan. Det är en individualistisk bransch, och verksamheten i sig är svår att kombinera med andra aktörer.

Vad som egentligen borde hända bland de som ägnar sig åt musikproduktion är att man samlas i en grupp och hyr en lokal tillsammans. Även om man fortfarande skulle arbeta med individuella projekt, så skulle man ändå få uppleva ett naturligt arbetsklimat med andra människor med liknande intressen. Värdet av att faktiskt ha en arbetsplats går inte att underskatta. Att jobba hemma må rent principiellt vara smidigt, men det som händer är att jobb och ledighet liksom svetsas samman. Att ställa om från typiska hemmaaktiviteter som sömn och TV-tittande, till att jobba effektivt i sju-åtta timmar utan att förflytta sig geografiskt eller ens ge sig möjligheten att andas lite annan luft, kan vara enormt svårt.

Allra värst är det förstås om man i hemmet inte har möjlighet att ge arbetet ett eget rum eller en egen vrå, utan tvingas jobba i samma rum som man sover i. Det är faktiskt riktigt, riktigt svårt. Det räcker med att man är lite trött från kvällen innan för att sängen ska förefalla på tok för lockande.

Över huvud taget borde konstnärligt lagda vara mer måna om att söka upp varandra och öppna upp fler möjligheter till samarbete och effektiv verksamhet. Kanske ta steget och starta ett företag tillsammans? Man behöver inte ha en 100 % kristallklar bild av vad för sorts aktiviteter och samarbeten kan uppenbara sig, men en vilja att lyfta olika former av konstnärskap ur den självdestruktiva individualism som genomsyrar skapandebranschen i allmänhet.